Cluj Napoca VS București | Ofertele universitare, beneficiile și diferențele dintre cele două mari orașe

0
96

Clujul este pentru al doilea an la rând cel mai bun Centru Universitar din România. Și există această idee de competiție acerbă între cele două orașe. Așa că vă întrebăm: dacă acum ați avea de ales unde să studiați, unde ați merge, la Cluj-Napoca sau la București?

Între timp, am încercat să aflăm care sunt plusurile și minusurile celor două mari orașe Universitare de la noi. Am pus Bucureștiul și Clujul față în față, fără să fim părtinitori, ci cât mai obiectivi, gândindu-ne întâi de toate la nevoile pe care le au studenții în 2023.

Începem cu oferta de studii, care este foarte bogată în ambele orașe. Bucureștiul are două dintre cele mai bine cotate Universități de la noi: Universitatea București și Universitatea Politehnică, plus alte câteva Universități particulare.

La Cluj, sunt Universitatea Babeș-Bolyai și Universitatea de Medicină și Farmacie Iuliu Hațieganu, alături de alte câteva instituții particulare de învățământ. Așa că orice specializare v-ați dori, o găsiți și la Cluj și la București.

În Capitală studiază peste 170 de mii de studenți în fiecare an, față de peste 40 de mii la Cluj. Iar în București, sunt peste 40 de mii de locuri de cazare în cămine, în timp ce la Cluj sunt doar în jur de 15 mii.

Cât costă studiile? Ca să aflăm acest lucru, am adunat taxa de studii, taxele de înscriere, admitere și finalizare studii, cazarea la cămin sau chiria, mâncarea, transportul, materialele școlare și. distracția.

În București, taxele de studii sunt puțin mai mari, însă la Cluj, cazarea în cămin este mai scumpă. Chiriile sunt mult mai mari la Cluj decât în București, concertele, spectacolele, ieșirile în club costă aproximativ la fel, doar că în Capitală, plătim mai mult pentru mâncare.

Așa că în 3 ani de studii, viața de student de la București este cu aproximativ 3 mii de euro mai scumpă decât la Cluj.

Bucureștiul este cel mai mare oraș al țării, cu peste două milioane de locuitori, în timp ce Clujul e un oraș mediu, cu aproximativ 740 de mii de locuitori.

Ca infrastructură, Bucureștiul este mai dezvoltat, dar asta pentru că este Capitala țării și toate instituțiile statului își au sediile aici. Bucureștenii au 5 magistrale de metrou, clujenii urmează să aibă și ei metrou, sperăm, în câțiva ani.

Ambele orașe sunt foarte aglomerate, mult prea mici pentru numărul tot mai mare de locuitori și de mașini. Traficul este infernal, numai că Bucureștiul este mai poluat și mai zgomotos.

În ceea ce privește vremea, la Cluj pot fi variații mari de temperatură – frig dimineața și seara și foarte cald la prânz – pe când la București clima este mai unitară.

Nu în ultimul rând, sistemul de sănătate este la fel de bun, pacienții au acces la toate serviciile medicale, nu există diferențe majore.

Situat în sudul țării, Bucureștiul este la 2-3 ore distanță cu mașina de Litoral, de Delta Dunării, de Bulgaria și la 8-9 ore de condus de Grecia. Clujul în schimb este mai aproape de Ungaria și de Austria. Bucureștenii au Valea Prahovei mai aproape, clujenii au Maramureșul mai aproape, iar dacă vor să schieze, au la dispoziție o pârtie pentru amatori chiar pe Feleac.

La capitolul transport aerian, Bucureștiul stă mai bine. Aeroportul din Otopeni este mai mare, ceea ce înseamnă destinații și curse mai multe. Ca diferență majoră și foarte importantă: Bucureștiul e situat într-o zonă seismică, Clujul nu. Capitala a avut parte de cutremure puternice, chiar devastatoare, Clujul în schimb nu.

Un alt aspect foarte important este oportunitatea de angajare, capitol la care Bucureștiul conduce nu doar în fața Clujului, ci în fața oricărui alt oraș mare al țării.

Și asta pentru că Bucureștiul este cel mai mare oraș ca dimensiune și număr de locuitori și are cea mai mare putere economică. Ai mult mai multe șanse să îți găsești un loc de muncă la București decât oriunde alt-undeva în țară. Poate doar ca IT-ist îți poți găsi un job mai bun la Cluj-Napoca, dar chiar și așa, tot la București salariile sunt mai mari. Dar asta nu înseamnă că nu se poate trăi foarte bine și la Cluj, Timișoara sau Iași. Depinde foarte mult de domeniul de activitate în care vrei să activezi.

Când vine vorba de cum îți petreci timpul liber, nici la București, nici la Cluj nu te plictisești. Ambele orașe sunt renumite pentru festivalurile de muzică, pentru concertele artiștilor sau trupelor mari din străinătate, pentru spectacolele de Operă sau de teatru, pentru muzee, galerii de artă, biblioteci, parcuri sau pentru atracțiile turistice.

Și la Cluj și la București te poți distra în cluburi sau poți merge în centrul vechi cu prietenii. Ai mall-uri în care poți face cumpărături sau poți merge la cinema. Este adevărat că Bucureștiul fiind mult mai mare, și variantele sunt mult mai multe. Dar fără îndoială ambele orașe sunt de nota 10. La capitolul siguranță, ambele orașe sunt sigure.

Dar sigur mergi mult mai liniștit noaptea pe stradă, la Cluj, unde șansele să fi agresat, înjurat sau tâlhărit sunt mult mai mici. La capitolul mentalitate, Clujul oferă un confort mai mare în tot ceea ce înseamnă interacțiune interumană.

Pe de altă parte, clujenii nu iubesc Bucureștiul, în timp ce bucureștenii nu au această problemă, mai ales că mulți dintre actualii locuitori ai Capitalei au venit din provincie. Și în timp ce la Cluj, oamenii par să fie mai harnici, la București există un spirit al competiției mai mare. Ceea ce face ca și stresul să fie mai mare în Capitală.

Sursa știrii: www.antena3CNN.ro.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.