EXCLUSIV – MUNȚII RODNEI: Apelul amicilor a doi clujeni la Salvamontul Borșa s-a soldat cu o trimitere ”la plimbare”. Au fost găsiți în viață în refugiul Gărgălău (video)

0
369

Incidente grave la Borșa în cursul zilei de astăzi. Doi tineri din Cluj au ajuns astăzi în orașul maramureșean de la poalele Pietrosului Rodnei, și-au parcat mașina și au urcat pe munte. Echipați corespunzător, spun cunoscuții acestora. De pe la ora 14 nu se mai știe nimic de ei.

Conform informațiilor noastre, cei doi ar fi mers spre refugiul Gărgălău (aflat pe teritoriul Maramureșului), dar nu se știe și dacă au ajuns acolo. Aceleași informații spun că în jurul orei 17 un apel la 112 anunța dispariția clujenilor. Se pare că dispecerul de la STS a transmis numărul privat al unuia dintre salvamontiștii borșeni, cu care a și luat legătura. Se pare că acesta l-a cam repezit la telefon și l-a cam trimis ”la plimbare”, spunându-i ceva de genul ”cine i-a trimis acolo”.

Și tot prin serviciul 112 alarma a fost dată, dar la Salvamont Bistrița (cu toate că ultima locație a clujenilor era pe teritoriul județului MARAMUREȘ!!!!). Aceștia au pornit în căutarea lor, doar că din partea bistrițeană a munților Rodnei este mult mai greu accesibilă decât cea din Maramureș, iar în condiții de vară o intervenție la refugiul Gărgălău durează aproximativ 5 ore. Să nu spunem cât poate dura în perioadă de iarnă, cu ninsoare și viscol. Spre exemplu, la ora 21.45 sunt -17C în munții Rodnei și este viscol puternic.

În final trebuie să mai spunem și faptul că ieri dimineață, tot la Borșa, pe pârtie, nu era nici urmă de salvamontiști. De altfel, la un incident semnalat la 112 s-a intervenit cum s-a intervenit. Nu spunem mai multe. Poate ne va lămuri edilul din Borșa. Orașul Borșa nu este stat în stat, credem noi. Iar salvamontiștii maramureșeni plătiți și dotați din taxele și impozitele maramureșenilor SUNT OBLIGAȚI să intervină pe întreg județul Maramureș. Inclusiv la BORȘA. Nu poți să aștepți salvatori ”privați”, veniți de pe te miri unde să urce pe munte și să salveze viețile oamenilor. Este opinia noastră, în care credem cu tărie.

Sperăm doar că tinerii din Cluj să fie găsiți teferi și nevătămați, iar autoritățile competente (procurorii în speță) să se sesizeze în acest caz: este punerea în pericol a vieții cu bună știință.

ACTUALIZARE

În condiții meteo extreme,cu temperaturi de -15 grade,vânt puternic și viscol,în jurul orei 04.00 echipa de prim răspuns a găsit cele două persoane rătăcite adăpostite în refugiul Gărgalău.

Se așteaptă condiții meteo mai favorabile pentru a fi coborâte în siguranță.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.