În POLIȚIE, delegări abuzive la comandă politică, după ce o primăriță s-a plâns că polițiștii nu ”o ascultă”. Prefectul PNL dar și poliția neagă

0
813

Sindicatul Europol a anunțat astăzi un incident ”de o gravitate deosebită a avut loc în cursul lunii ianuarie 2024 în cadrul IPJ Cluj. Toți polițiștii din cadrul Postului de Poliție Așchileu au fost delegați la alte 3 posturi de poliție, pentru simplul fapt că primărița din localitate este nemulțumită că polițiștii nu „răspunde la ordinele ei”. Situația halucinantă readuce în discuție dezbaterea referitoare la cât de mult a penetrat factorul politic într-o instituție eminamente apolitică, așa cum ar trebui să fie Poliția Română”.

În cazul de față, vorbim despre polițiștii din cadrul Postului de Poliție Așchileu, IPJ Cluj, unde un șef de post și două colege ajutoare de șef de post, au fost delegați fiecare la câte o altă subunitate, în același timp. „Coincidențele” frizează absurdul, în condițiile în care se presupune că alți 3 polițiști cu funcții de conducere, au întocmit în tandem „Note de prezentare”, în cuprinsul cărora a fost creată o aparentă justificare privind nevoia de a fi delegați în cadrul altor unități.

Mai mult decât atât, nu s-au respectat prevederile Legii 360/2002 privind Statutul polițistului și ale art. 4 din Anexa 7 a Ordinului MAI 140/2016 privind activitatea de management resurse umane în unitățile de poliție ale Ministerului Afacerilor Interne „Decizia privind delegarea sau detașarea se aduce la cunoștința polițistului, prezentându-i-se totodată și situațiile în care acesta poate refuza delegarea sau detașarea.” Practic, polițiștilor li s-a transmis verbal, de pe o zi pe alta, fără a li se cere acordul, că s-a luat decizia delegării lor începând cu data de 10.01.2024 la alte posturi de poliție, lăsând inițial fără niciun polițist Postul de Poliție Așchileu.

Următoarele zile, abuzul a continuat prin delegarea altor doi polițiști de la alte două posturi de poliție la Postul de Poliție Așchileu, rămas fără niciun polițist. Și iată cum s-au învârtit pe după cireș cei din conducerea IPJ Cluj, doar pentru a sluji „partidul”. Îngrijorarea noastră este cu atât mai mare cu cât, indiciile rezonabile demonstrează că delegările au fost realizate înainte de a fi înregistrate dispozițiile scrise, astfel că polițiștii, îndeplinind atribuții în afara locului lor de muncă, au fost vulnerabilizați din perspectiva legalității actelor pe care le-au întocmit la nivelul unităților unde au ajuns fără voia lor. În acest sens, indicăm ciorna prin care structura de resurse umane informează polițiștii că în baza „Dispoziției inspectorului șef” vor fi delegați, fără să fie însă individualizate numărul și data emiterii actului administrativ, contrar prevederilor legale”, scriu sindicaliștii de la Europol.

Prefectul Irina Muntean dar si IPJ Cluj combat articolul

”Nu știu despre ce vorbiți. Sunt la adunarea eparhială acum dar chiar nu știu despre ce vorbiți” a spus prefectul Irina Muntean. Am convenit că o să îi transmitem linkul știrii publicate de sindicaliștii de la Europol. Nu a mai revenit cu un punct de vedere.

Deși i-am contactat telefonic pe cei de la IPJ Cluj, aceștia nu au avut bunul simț de a răspunde la telefon. Era sâmbătă probabil și își făceau siesta de bugetari. Le-am trimis un mesaj în care le-am cerut punctul de vedere oficial. Vi-l redăm în cele ce urmează:

”IPJ CJ Cu privire la precizările unui sindicat al polițiștilor privind delegarea la un alt post de poliție a trei agenți de poliție în cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla, compartimentul de Relații Publice al Inspectoratului de Poliție Județean este abilitat să comunice următoarele:

Trei agenți de poliție au fost delegați pe o perioadă de 59 de zile de la Postul de Poliţie Comunal Aşchileu din cadrul Secției 7 Poliție Rurală Gherla, la Posturile de Poliție Comunale Dăbâca (Secția 7 Poliție Rurală Gherla), Jucu (Secția 2 Poliție Rurală Apahida) și Palatca (Secția 2 Poliție Rurală Apahida), în vederea asigurării în condiții optime a serviciului polițienesc.

Începând de luni, 5 februarie 2024, doi dintre agenții de poliție se vor întoarce la Postul de Poliție Comunal Așchileu, iar cel de-al treilea, delegat șef de post la Post Palatca, se va întoarce la Postul Așchileu începând cu data de 14 februarie 2024.

În cauză nu au existat niciun fel de ingerințe politice, delegările dispuse având scopul gestionării situației operative existente la nivelul posturilor precizate”.

Primarul Ana Cighir (PNL, fost PSD) nu a putut fi contactată pentru a-și expune punctul de vedere. Noi am încercat dar intra direct mesageria pe telefonul mobil.

CITEȘTE AICI ÎNTREAGA POVESTE:

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.