3 motive pentru care să-ți faci detartraj dentar mai des

0
4598

Detartrajul dentar este un tratament recomandat de medicii stomatologi pentru îndepărtarea plăcii dentare și a tartrului acumulate pe suprafața dinților și în proximitatea gingiilor.

Detartrajul, împreună cu periajul profesional, reprezintă un tratament bun nu doar pentru evitarea apariției problemelor dentare, ci și pentru sănătatea generală a organismului. Îndepărtarea tartrului presupune și eliminarea bacteriilor din cavitatea orală, precum și evitarea apariției infecțiilor care pot cauza pătrunderea de bacterii în sânge.

Iată trei motive pentru care este benefic să te programezi pentru detartraj dentar mai des:

Prevenirea bolilor parodontale

Tartrul este o acumulare dură de placă bacteriană care se formează pe dinți. Dacă nu este îndepărtat în mod regulat, poate duce la inflamații ale gingiilor și la dezvoltarea afecțiunii parodontale. De altfel, tartrul acumulat în apropierea gingiilor poate provoca durere sau disconfort dentar. Detartrajul regulat ajută la prevenirea acestor probleme, menținând gingiile sănătoase și reducând riscul de pierdere a dinților.

Prevenirea cariilor dentare

Placa bacteriană și tartrul pot contribui la formarea cariilor dentare. Mai mult, tartrul poate ascunde anumite carii incipiente, ceea ce poate duce la agravarea problemelor și la tratamente ulterioare mai complexe. Îndepărtarea periodică a depunerilor de placă dentară, prin detartraj, ajută la menținerea unei suprafețe dentare mai curate și la reducerea riscului de apariție a cariilor. Dinții curățați și netezi sunt mai puțin sensibili la acumularea bacteriilor care cauzează cariile.

Menținerea unui zâmbet frumos și a dinților albi

Tartrul poate contribui la colorarea dinților, conferindu-le o nuanță nedorită de galben sau maro. Prin detartraj regulat se elimină aceste depuneri, iar dinții vor părea mai albi și mai strălucitori. În plus, de cele mai multe ori, în cabinetul stomatologului beneficiezi și de periaj profesional pentru curățarea eficientă a danturii și eliminarea petelor nedorite. Un zâmbet curat și estetic poate îmbunătăți încrederea în sine și sănătatea generală a cavității bucale.

Este important să discuți cu medicul stomatolog pentru a determina frecvența recomandată pentru detartraj, în funcție de starea ta de sănătate orală și de predispoziția la formarea plăcii dentare. Programările pe care le vei face variază în funcție de mai multe criterii și ai nevoie de un consult de rutină pentru a stabili cu exactitate tipul tratamentului de care ai nevoie. Spre exemplu, dacă ai implanturi dentare, va fi nevoie să apelezi la detartraje dentare mai des decât în mod normal, așa cum confirmă și Cleveland Implant Institute.

Cu toate acestea, în majoritatea cazurilor, detartrajul semestrial sau anual este suficient pentru a menține o sănătate orală corectă și pentru a preveni cele mai comune probleme dentare. De altfel, poți să te programezi pentru un detartraj atunci când planifici consultul stomatologic de rutină, cel recomandat o dată la 6 luni.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.