Polițistul care vindea extinctoare expirate a fost reținut

0
216

Societatea încasa bani dar făcea controale fictive. Patronul firmei e un fost poliţist care a scăpat de închisoare după ce a omorât un pieton pe trecere.

Penitenciare, spitale, companii de transport public, aeroporturi, companii aeriene, societăţi de termoficare, şcoli, firme private şi chiar sedii ale Instectoratului pentru Situaţii de Urgenţă. Toate aceste companii ar fi cumpărat extinctoare, hidranţi interiori şi exteriori de la aceeaşi firmă. Şi au fost în mare pericol, spun anchetatorii. Pentru că, în caz de incendiu, cel mai probabil dispozitivele nu ar fi funcţionat.

„Ancheta a pornit după ce s-a descoperit că firma nu ar fi făcut mentenaţă pentru echipamentele pe care le livra. La extinctoare, spre exemplu, e nevoie ca periodic spuma din interior să fie schimbată. Poliţiştii susţin că angajaţii societăţii n-ar fi făcut decât să înlocuiască etichetele cu data expirării şi conformitatea. În realitate, nu se făceau niciun fel de alte lucrări”.

Ioan Măriuţa, directorul Aeroportului Suceava: „Suntem parte vătămată. Avem un contract încheiat în septembrie 2020, valoare de 6900 cu tot cu tva”.

Andreea Petrescu, reporter Observator: „Toate extinctoarele din Aeroportul Ştefan cel Mare au fost verificate de politisti şi sigilate cu sigiliul Politiei Romane”

Anchetatorii au descins simultan la 218 adrese din întreaga ţară. Au ridicat mii de documente – contracte şi facturi emise de aceeaşi societate.

Aurica Sabău, purtător de cuvânt IPJ Mureş: „În Bucureşti şi în 28 de judeţe la persoane bănuite de înşelăciune, evaziune fiscală, spălarea banilor, complicitate la spălarea banilor, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals. O societate din Bucureşti începând din 2019, ar fi avut acces la numeroase contracte cu instituţii publice şi private de interes naţional”.

Firma are sediul în Capitală şi îi aparţine unui fost poliţist la Rutieră, Gheorghe Tomescu. Anchetatorii l-au găsit astăzi pe stradă şi l-au dus la audieri. El are o condamnare cu suspendare după ce, în 2011, în Bistriţa, a omorât un bărbat pe trecerea de pietoni. A fugit de la locul accidentului, dar a fost prins imediat pentru că a pierdut o plăcuţă de înmatriculare de la maşină. A refuzat să sufle în alcool test şi le-a spus colegilor săi că a băut după ce a ajuns acasă, ca să se calmeze.

„În primă instanţă, Gheorghe Tomescu, fost comisar şef în Poliţia Română, a fost condamnat la 9 luni cu executare. aici, la CAJ, judecatorii au fost mai indulgenţi. I-au dublat pedeapsa, dar au decis ca ea sa fie cu suspendare. Fostul poliţist n-a făcut nicio zi de închisoare”

Poliţiştii spun că prejudiciul în acest dosar de înşelăciune şi evaziune fiscală este foarte mare, dar deocamdată nu a fost calculat.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.