Aplicație pentru programarea online în vederea eliberării cazierului judiciar

0
1897

Instituția Prefectului – Județul Cluj, în parteneriat cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj și compania românească de servicii  software Fortech, au pus bazele primei aplicații pentru programarea online în vederea eliberării cazierului judiciar.

Funcționabilă începând de azi, 22 ianuarie, aplicația www.ecaziere.ro este un instrument digital care vine în întâmpinarea nevoilor cetățenilor, intenția principală fiind eliminarea aglomerației la ghișeele de lucru cu publicul și reducerea timpilor de așteptare la ghișeu.

Astfel, pentru a facilita procesul de eliberare a cazierelor judiciare, a fost concepută  această aplicație web care pune la dispoziție un sistem de programări online.

Aplicația este responsive, rulează în browser și a fost dezvoltată folosind React+Typescript si MaterialUI ca tehnologii pentru partea de client si Node.js+express.js pentru partea de server cu MongoDB ca bază de date.

Utilizatorii pot folosi interfața din browser pentru a crea programări la data, ora și locația dorită pentru ridicarea documentelor de care au nevoie. Fiecare programare este însoțită de un email de confirmare cu datele aferente, un număr de identificare al programării și un link pentru anularea acesteia în caz de nevoie.

Cu privire la modul de utilizare și pașii de urmat, printr-o simplă introducere în aplicație a datelor de identificare și a unei adrese de email, solicitantul poate alege una dintre locațiile de eliberare a documentelor/tipurile documentelor și numărul acestora/data și ora la care se dorește programarea.

La momentul rezervării aplicația emite un mesaj automat care conține codul programării. Detaliile programării sunt trimise la adresa de email indicată de solicitant, cu posibilitatea anulării acesteia.

Programarea nu este transmisibilă și este gratuită.

Prin intermediul aplicației pot fi accesate informații cu privire la documentele necesare pentru obținerea certificatului de cazier judiciar, modelele formularelor tip care trebuie prezentate la ghișeu completate și programul ghișeelor.

Pașii pentru efectuarea unei programări sunt, de asemenea, indicați de aplicație și sunt foarte simpli.

Facem precizarea că adeverințele de integritate comportamentală și certificatele de cazier judiciar multilingv se eliberează doar la ghișeele din municipiul Cluj-Napoca str.Corneliu Coposu nr.167 (sediul cazierului judiciar).

Aplicația a fost dezvoltată pro bono de compania clujeană Fortech SRL, în urma unei colaborări cu Inspectoratul de Poliție Județean Cluj.

Dezvoltarea site-ului s-a întins pe mai multe etape, de la definirea cerințelor până la implementare și testare. Astfel, de la primele demersuri făcute în toamna anului 2020 și până în prezent, aplicația a ajuns la forma actuală.

Aceasta a fost gândită pentru un număr mediu de utilizatori, estimat pe baza statisticilor măsurate la ghișeele serviciului de caziere. Cu toate acestea, în funcție de nevoile înregistrate în perioada imediat următoare, utilizarea aplicației și performanțele sale pot fi ajustate.

Totodată, planificarea online vine în sprijinul procesului clasic de eliberare a cazierului. Există în continuare ghișee dedicate exclusiv interacțiunii directe.

În ceea ce privește respectarea normelor de protecție a datelor cu caracter personal prin utilizarea acestui instrument digital, este de menționat faptul că a fost acordată o atenție deosebită reglementărilor legale în vigoare. Totodată, datele folosite pentru planificare sunt șterse automat după un anumit interval de timp.

Fiecare punct de eliberare a cazierului judiciar de la nivel local va funcționa în baza unui program orar ce urmează a fi comunicat ulterior, atât persoanelor care aleg să se programeze online, cât și celor care preferă stilul clasic.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.