Intervenții cu utilajul amfibiu pentru curățarea Someșului Mic și a lacurilor din Gheorgheni (FOTO)

0
30

În această perioadă, Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Someş-Tisa realizează operațiuni de îndepărtare a vegetației acvatice din râul Someșul Mic și din lacurile din Gheorgheni, cu ajutorul utilajului amfibiu.

Până la momentul actual, au fost colectate aproximativ 40 de tone de vegetație acvatică, în amonte de Podul Garibaldi și din lacul 1 situat în cartierul Gheorgheni.

Primăria municipiului Cluj-Napoca, în calitate de administrator al lacului din cartierul Gheorgheni, ne-a solicitat sprijinul pentru îndepărtarea vegetației acvatice, în scopul reducerii gradului de eutrofizare (fenomen constând în înmulțirea excesivă a algelor).

Intervențiile vor continua și în perioada următoare, în funcție de conditiile hidrometeorologice, cât și  de programul de uzinare al acumulărilor din amonte. Debitul optim pentru a fi posibilă intervenția utilajului amfibiu pe râul Someșul Mic este de până la 10 metri cubi pe secundă.

Speciile de macrofite acvatice existente de-a lungul râului Someșul Mic sunt plante hidrofite perene, a căror dezvoltare este favorizată de perioadele cu temperaturi ridicate specifice sezonului cald. Acestea apar și se dezvoltă excesiv în zonele cu viteze şi adâncimi reduse ale apei.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.