Zona verde a Colegiului „Andrei Muresanu” Dej reamenajaă pentru a evita o tragedie

0
204

Pe parcursul ultimilor doi ani municipiul Dej și zonele limitrofe au fost afectate de furtuni agresive și căderi masive de zăpadă. Acest aspect a influențat, de asemenea, și parcul Colegiului Național Andrei Mureșanu, în care, în urma furtunilor din anul 2018, au fost doborâți 5 arbori cu înălțime de peste 15 metri.

Aceste evenimente au fost un puternic semnal de alarmă ceea ce a determinat luarea de măsuri prin tăierea și toaletarea vegetației pentru a asigura securitatea și siguranța persoanelor și bunurilor din incinta școlii și din afara ei.

Având în vedere aceste aspecte, în calitate de beneficiari, am solicitat sprijinul Serviciului de Arhitectură și Urbanism al Municipiului Dej, pentru a crea o zonă verde care să ofere siguranță, confort și un mediu ambiental îndreptat către un stil de viață ecologic.

În acest sens la începutul semestrului I al anului școlar 2018-2019 s-a făcut o nouă adresă de înaintare către Primăria Municipiului Dej prin care s-a solicitat ca Serviciul de Specialitate Mediu să verifice starea de sănătate a arborilor și modalitățile tehnice de rezolvare a problemei.

S-a constatat astfel că o bună parte dintre copaci era afectată de dăunători și ar fi fost un real pericol, alții, în timp, și-au pierdut calitățile estetice (de exemplu copacii tuia își pierd calitățile estetice după 15 ani), mai mult afectau gradul de iluminare al sălilor de curs.

Prin înlocuirea vegetației care acoperea fațada principală a clădirii vechi se asigură iluminarea corectă a sălilor de curs și s-a evidențiat o clădire cu valoare arhitecturală a orașului, conectând-o vizual cu zona centrală.” au transmis autorităţile din Dej.

În cursul zilei de astăzi s-a finalizat etapa de îndepărtare a arborilor afectați, intervenția care s-a făcut cu respectarea normelor de mediu în vigoare.

Reamenajarea peisagistică a parcului continuă în următoarea perioadă prin:

  • Plantarea unor copaci foioși cu un coronament mare
  • Amplasare gazon (reducerea spațiului de pavimente și trotuare)
  • Plantarea de arbuști ornamentali și flori
  • Delimitarea de spații cu gard viu.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.