Ionuţ, poliţistul erou care a salvat o femeie de la moarte, în timpul examenului auto în Cluj. Cursanta făcuse infarct la volan

0
855

O femeie de 45 de ani din Cluj poate spune că a renăscut! Femeia a intrat în stop cardiac în timp ce susţinea examenul pentru permisul auto, iar prezenţa de spirit a examinatorului a salvat-o. A început resuscitarea imediat, astfel că până la sosirea ambulanţei creierul femeii nu a fost privat de oxigen. E doar un caz fericit, pentru că realitatea e cruntă: 8 din 10 români nu ştiu cum să reacţioneze în astfel de situaţii.

Ionuț este în poliţie de 17 ani. Credea că le-a vazut pe toate dar s-a înşelat. O cursantă a şcolii de şoferi a intrat in stop cardiorespirator în timpul examenului. Acum se poate numi erou, după ce a salva-o de la moarte pe femeie.

Ionuţ Podar, examinator DPCI Cluj: La început, doamna părea emotivă. Am încercat să o liniştesc puţin, am pornit. După 4 minute, fiind pe o stradă cu sens unic unde oricum ne deplasam încet, am observat că doamna şi-a lăsat capul în piept.

Bărbatul şi-a dat imediat seama că femeia a intrat în stop cardiorespirator şi deşi nu a urmat niciun curs de prim-ajutor, nu s-a pierdut cu firea.

Ionuţ Podar, examinator DPCI Cluj: Am luat-o în braţe, am întins-o pe asfalt. Am început manevrele de resuscitare. 

În sprijinul lui a venit şi soţul femeii, aflat în apropiere, care este cadru medical. Un echipaj SMURD a dus-o apoi pe femeie la spital, unde în cele din urmă şi-a revenit.

Virgil Rotar, instructor auto: Se temea de examen, a dat mai multe examene, îşi dorea foarte mult permisul.

Ce arată statisticile

A fost un caz fericit, spun medicii, pentru că statisticile arată cât de puţine şanse avem să fim salvaţi de trecători într-o astfel de situaţie.

Alex Prunean, reporter Observator:8 din 10 români nu ştiu să acorde primul ajutor în caz de stop cardiorespirator, practic atunci când ar fi mai important. Cu fiecare minut care trece fără ca victimei să îi fie aplicate manevrele de resuscitare, şansele să îşi revină scad cu 10%. Tocmai de aceea, aceste prime momente sunt numite şi minutele de aur. 

Bianca Iacob, medic UPU SMURD Cluj:E foarte important ca atunci când o persoană devine inconştientă, să se recunoască că este în stop cardiorespirator, că este inconştientă şi că nu respiră, să o scoată, să o întindă pe o suprafaţă dură şi să înceapă compresiunile toracice.

Pe lângă cursurile de prim-ajutor oferite cu diferite ocazii de SMURD, acestea pot fi făcute şi în privat. Un curs durează doar câteva ore şi preţul începe de la 200 lei, dar spun specialiştii, poate face diferenţa între viaţă şi moarte, pentru că 80% din cazurile de stopcardiac au loc chiar acasă. 

Sursa: ObservatorNews.ro.

Comenteaza cu Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.